День Соборності України

2018-01-22

/Files/images/2104/45/1482852354_slayd1.jpg

22 січня українці відзначають День Соборності і Свободи. Це державне свято, що символізує єдність українських земель,офіційно в Українівідзначається щорічно, починаючи з 1999 року, відповідно до указу Президента.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Внаслідок фатальних невдач Української революції 1917 – 1921 року державність зберегти не вдалося.

Акт возз’єднання, злуки двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо в керівництві країн спільності тоді не було.

Та втримати незалежність та єдність України в той період не судилося: тяжке економічне та воєнне становище, взаємна недовіра політиків призвела до катастрофи. Через кілька місяців після того, як було проголошено про утворення єдиної Української Народної Республіки, більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупувала Польща, а Закарпаття – Чехословаччина.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в м. Хусті. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців, в якій взяли участь понад 30 тис. осіб.

У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

З метою подальшої консолідації суспільства навколо ідеї єдності держави, виховання у громадян патріотизму та гордості за героїчне минуле і сьогодення Українського народу до дня проголошення в 1919 році Акта злуки УНР і ЗУНР у країні відбудуться урочистості, в тому числі – й тематичні заходи у закладах загальної середньої освіти Харківського району.

Гідне відзначення державного свята – Дня Соборності України – сприяє зміцненню єдності людей навколо ідеї соборної української держави, утвердженню ідеалів свободи і демократії, вихованню у громадян почуття національної гідності. Віриться, що наші учні стануть справжніми патріотами держави, ім’я якій – Україна!

Кiлькiсть переглядiв: 188

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.